Hovedindgangen til REGAN Vest næsten skjult i bevoksningen. Bag døren fører en tunnel ind i anlægget, der bl.a. rummer dronningens soverum.
.

Regeringsanlæg Vestdanmark, REGAN Vest, blev opført i perioden 1963-68 i dybeste hemmelighed 60 m under jorden i en kridtbakke i Rold Skov som et atomsikret udflytningsanlæg for regeringen, regenten og visse dele af centraladministrationen. Det var herfra, den civile og politiske krisestyring skulle finde sted i tilfælde af et angreb fra den daværende Warszawapagt. Anlægget er dermed kernen i den planlægning, som i koldkrigsårene omfattede alle sektorer i samfundet, og som skulle tage højde for, at en tredje verdenskrig kunne bryde ud med ganske kort varsel.

Det ca. 5.500 m2 store anlæg består af den fuldt bevarede og bygningsfredede bunker samt maskinmesterboligen ved dens indgang.

REGAN Vest blev udtaget af beredskabet i 2012 og bygningsfredet i 2014. Det hører under Beredskabsstyrelsen og administreres af Nordjyllands Historiske Museum, der i februar 2023 åbnede anlægget for offentligheden.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Rebild Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv