Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21159
Sted- og lokalitetsnummer
141021-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 15 m. Mindre hul i top. Overfladen lidt ujævn. Randsten ses mod øst. Træbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af en Høj, Øster Alling B, Østeralling S, Sønderhald H. Det tilbageværende Parti af Højen er lyngklædt og meget flad i Toppen, hvor der sees tydelige Spor af et gammelt Topbrud fra sydøst og øst. Ved a sees et yngre og mindre Topbrud. Ved b findes en Deel større Fodsteen indvæltet, og ved c er indgravet et Hyrdehuus. Alle 4 Sider ved d,d,d og d ere bortpløjede. Fodstenene har været store Koltringer. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 15 m. Mindre Hul i Top. Overfladen lidt ujævn. Randsten ses mod Ø. Træbevokset i Ager.
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, i ældre tid (men måske nok efter 1945) afpløjet til delvis firkantet grundplan. I toppen 2 mindre, nu tilgroede huller samt i NØ en lidt større, ældre indgravning. I SØ 4 fodkranssten (plus nogle få gl. marksten foran højfod), i SV 1. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFodkranssten delvist skjult af højt græs. Bevokset med græs, brændenælder og enkelte løvtræer. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links