Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211510
Sted- og lokalitetsnummer
141021-29
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 19 m i Ø-V, 15 m i N-S. Overfladen ujævn. Stærkt afgravet i siderne, navnlig i SV og Ø. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af en Høj, Øster Alling B, Østeralling S, Sønderhald H. Af denne betydelige Høj sees kun en lyngklædt Rest (b). Den har et ældre og betydeligt Topbrud ved a, men om det er et Bundbrud vides ikke med Sikkerhed. Paa alle 4 Sider ved c,c,c og c ere Partier bortførte og her ligge store Fodstene og andre Steen henslængte. Højen er bygt af Blandjord med mange iblandede Koltringer og Brosteen. Fodstenene var stablede. Om Fund vides ikke [noget]. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1938
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 19 m i Ø-V, 15 m i N-S. Overfladen ujævn. Stærkt afgravet i Siderne, navnlig i SV og Ø. Græsklædt i Ager.Beskadiget ved afgravning 1938 (212/38). 1948: Brud eftergroet, højen fredningsværdig. Heri fundet lille sten med enkelt skaalformet fordybning. Opbevares paa gaarden. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med meget ujævn overflade. I NV er ca. 1/4 af højen bortgravet (grustagning ?) i ældre tid, nu helt eftergroet. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er helt tilgroet med hindbærkrat, tidsler, hyben, brændenælder, æbletræer og andre løvtræer. Beliggende på græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links