Oversigt - fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26277
Sted- og lokalitetsnummer
010109-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4,5 m høj. Foden nærmest firkantet og målene her: N:15 m, V:25 m, S:17 m, Ø:29 m. En del af østsiden afgravet, men bortset fra et skred nær toppen, tilgroet. Mindre afgrav- ninger af højsiden nær foden mod syd og vest. Toppen er bort- set fra en svag affladning, hvælvet. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. [sb.]23-24 ere paa Mlbdskt. benævnte Baunehøiene. No. [sb.] 23-26 kaldes af Befolkningen derimod Attis- eller Addishøiene. En forholdsviis vel bevaret Rundhøi, Siderne ere noget afgravede. Bevoksning: 1989: Græs og Lyng
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4,5 m høj. Foden nærmest firkantet og Maalene her: N:15 m, V:25 m, S:17 m, Ø:29 m. En Del af Østsiden afgravet, men, bortset fra et Skred nær Toppen, tilgroet. Mindre Afgravninger af Højsiden nær Foden mod Syd og Vest. Toppen er bortset fra en svag Affladning, hvælvet. Græsgroet i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn af "Attars høje". Høj,. som er ca. 4,8 m høj, 24 (n-s) x 20 m (ø-v). Velbevaret høj, dog med stejle sider p.gr.a. gammel afgravning. På østsiden et åbent område med begyndende erosion. I toppen en mindre, flad sænkning formodentlig efter gammel afgravning. I højens sider flere dyrehuller. Bevokset med græs og lyng. Er blevet pløjet for nyligt, hvorved gamle træer på nordsiden er blevet fældet. Beliggende frit i ager nær lille gruppe af 4 høje. Højene er beliggende højt i terrænnet og særligt denne høj samt højen 2627-8 ligger flot i landskabet. Fra toppen af højen er der fint udsyn udover Ramløse bakker og Ellemosen mod vest, Arresø i sydvest og endnu en markant højgruppe mod sydøst. Da højen ligger frit i ager er der ingen udgang til denne, således som der er adgang via skeldige til 2627-8 til 10. ** Seværdighedsforklaring ** Flot velbevaret høj, der sammen med de øvrige tre nærliggende høje danner en markant højgruppe i terrænnet. Fra højen er der en meget fin udsigt. En natur/fortidsmindesti fører forbi højen. Bevoksning: 1989: Græs og Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links