Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330711
Sted- og lokalitetsnummer
190102-124
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 25 m. Afgravet med lige stejlbrink i vest og syd. I toppen hul, 6 x 4,5 m, 1 m dybt. Afgravninger i nord og nordvestsiden. Rævegrave. Omkring foden i vest og nord en rundtløbende fure. Græs- og lyngklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi liggende paa faldende Grund c. 3,00 met Høi. Tværmaal 30,00 met. Rimeligvis en lille naturlig Banke, paa hvis Top der er lagt en Høi. I sammes Top er der gravet et Hul af 4,50 met Tværmaal, af hvilket der er taget nogle faa Sten. Lynggroet i Ager. Bevoksning: 1979: Græs
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2½ x 25 m. Afgravet med lige stejlbrink i V og S. I toppen hul, 4½ x 6 m, 1 m dybt. Afgravninger i N- og NV-siden. Rævegrave. Omkring foden i V og N en rundtløbende fure. Græs og lyng i ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest. I miserabel tilstand, ca. 24 x 20 x 2,5 m. Hele højen er stærkt ødelagt af kreaturer, der sparker jorden op over sig og graver hvilegruber. Toppen affladet og nedhulet. Siderne trampet ned, især i V og S, hvor der ses stejle sider i konstant nedbrydning. Det meste af højen er bar og resten bevokset med græs. Beliggende i græseng uden indhegning. Her er en klar overtrædelse, hvis der ikke gøres noget, forsvinder højen. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, randbeskadigelser. Foto: S/H, 04, neg.nr. 24, set fra S. F, 03, neg.nr. 67, set fra S. Flyfoto S4015-F156/073. Bevoksning: 1979: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links