Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
330743
Sted- og lokalitetsnummer
190306-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, oprindelig 2,5 x 20 m. Toppen bortgravet og hele det indre omrodet. Graner i ager.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj 20 M. bred og 2,5 M. høj. Den er lynggroet i Ager. Højen er udgravet af en professionel Udgraver fra Vorbasse. Udgravningen er foregaaet gennem et 3,2 M. bredt og 2 M. dybt Hul. Det vides ikke, om der fandtes andet end Lerkarskaar.
1897
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1897
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, opr. 2,5 x 20 m. Toppen bortgravet og hele det indre omrodet. Graner i ager.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Har været anselig. Højens overflade er meget ujævn og gennemhullet af rævegrave, hvilket især gælder det indre af det krater, der udgør højens indre, et hul, der med tiden er sammenstyrtet og nu delvis opfyldt af skovaffald. Højen er bevokset med græs og unge rønnetræer samt beliggende i skov i lysning. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Skov. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning. Flyfoto S4010-F157/144.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links