Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
330739
Sted- og lokalitetsnummer
190306-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 23/8 1912. Husm. Jens Hansen Staglund Mark. Diplom Afmærkn.: MS 1919, oberstl. Lund. Høj, ca. 2,5 m høj og ca. 17 m i tværmål. Toppen affladet og lidt udhulet i ca. 4 m's bredde. Siderne lidt ujævne. Græs og spredte træer i udkanten af have. I vestfoden kartoffelkule, som ejeren har lovet at jævne (intet jr.nr.).

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 20 M. bred og 3,0 M. høj. Den er beplantet i Have. I Toppen er der et 2,50 M. bredt Hul. Ved Foden er der et Dige af ny Sten. Højen ser ud til at være udgravet.
1897
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 17 m. Toppen affladet og lidt udhulet i 4 m. bredde, siderne lidt ujævne. (I vestfoden kartoffelkule, som ejeren har lovet at jævne). Græs og spredte træer i udkanten af have.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Velbevaret og anselig. Toppen noget affladet og lidt nedhulet. Bevokset med græs og træer samt beliggende i hjørne af privat have. En tidligere nævnt kartoffelkule er væk. Ejeroplysning på skema. Beskadigelser: Affladning af top, hul i top. Bevoksning: Græs, træer. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning. Flyfoto S4010-F157/143.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links