Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211721
Sted- og lokalitetsnummer
141007-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

C-højen tinglyst 1987 med følgende tekst ********************************* Højruin, ca. 10 x 20 m stor og 2 m høj, nærmest halvmåneformet. I ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen findes paa samme sandblandede Grusbanke som de 5 foregaaende [sb 78-82]. Den er noget langagtig i samme Retning som Bakken. Dens Fod falder næsten heelt rundt sammen med Bakkens Affald, hvor for det er vanskeligt at opgive Maalet bestemt. Den har et stort og gammelt Brud fra Sydvest, og maa vistnok betragtes som brudt til Bunden. Den har været overpløjet siden den Tid og er nu græsklædt.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 20 m. bred 1,8 m. høj, helt omrodet og ødelagt. Har været pløjet, nu lyngklædt, gammelt Brud fra SV., hele det Indre udgravet, mange hovedstore Sten udkastet, Overfladen omrodet.
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHØJRUIN, ca. 10 x 20 m stor og 2 m høj, nærmest halvmåneformet. I ager.
1987
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1987
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med græs og et enkelt egetræ mod syd. Beliggende i udyrket areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links