Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
211722
Sted- og lokalitetsnummer
141007-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

(1986, MB) konstateret fjernet. Tidligere C-høj. ************************************** Koed matr.nr.23c : Høj i skel til matr.nr.17g af Koed. Høj, 13,5 m bred, 1,4 m høj. Vestlige fjerdedel lyngklædt i skel, med dige over. Østlige 3/4 pløjet.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Højens østlige Deel er ikke alene overpløjet, men næsten bortpløjet, hvorimod den vestlige Deel er lyngklædt. Der er Sandsynlighed for, at Højen er brudt fra Øst. Fylden er lys, men synes ikke rig paa Steen. Her sees ingen Fodsteen. Lidt vest for sees en lille ophøjet Plet med lys Fyld, og der spores endnu en svag Forbindelse mellem den og Højen.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 13,5 m. bred, 1,4 m. høj. Vestlige Fjerdedel lyngklædt i Skel, med Dige over. Østlige 3/4 pløjet.
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er fjernet.
1987
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links