Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211712
Sted- og lokalitetsnummer
141007-91
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 12,5 x 1,3 m, N-fod nedskredet i mergelgrav, stort brud i top, men begge tilgroede. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Atterup B, Koed S, Sønderhald H, Randers A. Denne Højs nordlige Halvdel er skreden ned i en Mergelgrav. Dens midterste Parti er lyngklædt og i nogenlunde uskadt Tilstand, hvorimod Sydsiden er overgravet og belagt med store Marksteen. Højen er bygt af Muld og Steen. Om dens Midtparti er urørt vides ikke med Vished.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 12,5 m bred, 1,3 m høj. N-Fod nedskredet i Mergelgrav, stort Brud i Top, men begge tilgroede. Græsklædt.F.M. 1945
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links