Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211714
Sted- og lokalitetsnummer
141007-95
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 7 x 1,3 m, mange rævegrave, ellers urørt. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Atterup B, Koed S, Sønderhald H, Randers A. den ligger yderst ude paa samme Bakkeaas som [sb.] No 93. Højen er lyngklædt og synes ubrudt, men mod Syd har den mistet sine Fodsteen.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 7 m bred, 1,3 m høj, mange Rævegrave, ellers urørt. Lyngklædt.F.M. 1945
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højden dog nok snarere 2 m. (syner ligeså høj som f.nr. 211713). Højen er bevokset med et stort løvtræ.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links