Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211717
Sted- og lokalitetsnummer
141007-46
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 11,3 x 1,2 m, 2 randsten i S. Midt på højen er sammenhobet en firkantet platform af sten med jord over. Mange store sten er henlagt på højen i ny tid. Lyngklædt. G.I. sten mod N.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Koed B, Koed S, Sønderhald H, Randers A. Højen er lyngklædt tildels ogsaa i Bunden. Mod Syd sees en stor Fodsteen, og en lignende sees mod Sydøst. Resten er bortført. Brudet er fra Syd til ind over Højens Midte. Ind mod Midten sees en større opretstaaende Steen. Den ligner en Bæresteen.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 11,3 m bred, 1,2 m høj, 2 Randsten 1 S. Midt paa Højen er sammenhobet en firkantet Platform af Sten med Jord over. Mange store Sten er henlagt paa Højen i ny Tid. Lyngklædt. G.I. Sten mod N.F.M. 1945
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumMeget miserabel og omrodet høj. Vanskeligt at se, det er en gravhøj. Helt tilgroet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links