Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211713
Sted- og lokalitetsnummer
141007-93
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 14,5 x 3,3 m, rævegrav i N, ellers urørt. Trægroet.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Atterup B, Koed S, Sønderhald H, Randers A. Denne Høj er ubrudt og smukt lyngklædt. Ingen af dens Fodsteen sees. Den ligger paa en mellem to dybe Daale fremtrædende Aas og har en høj Beliggenhed, hvorfor der ogsaa fra dens Top haves en smuk og vidtstrakt Udsigt især mod Syd. Denne Høj burde fredes, da den er vidt synlig og af smuk Form.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 14,5 m bred, 3,3 m høj, Rævegrav i N., ellers urørt. Trægroet.[[Fredet]]
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højden dog overvurderet. Højen er nærmere 2 m. høj. Bevokset med løvtræer (bøg).

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links