oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra SSV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302729
Sted- og lokalitetsnummer
010208-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 9 m. Sænkninger i top. Foden afpløjet i firkant. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå den hertil hørende del af "Bjerren" ligger ikke langt fra hinanden tvende små høje [sb.33-34]. I Hovenge nedenfor "Bjerren" mod vest opgraves svære fyrre- og egestræsstammer og mellem disse findes ofte anselige takker af kronhjorte. Sikkert har selve "Bjerren" været næsten helt overvokset af skov i oldtiden, hvorpå også den omstændighed tyder hen, at kun 2 gravhøje [sb.33-34] kunne påvises at have været opkastede på dens rygning, der først i mands minde efterhånden et tagen under ploven. Den nordre høj er bevaret, så nær som at randen for en del er bortskåret. Ejeren har lovet at ville forbeholde museet undersøgelsen af denne høj. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1933
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1933
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 9 m. Sænkning i Top. Foden afpløjet i Firkant. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, nærmest firkantet. Mindre sænkning i top. Beliggende oppe ved kanten af stejl skrænt, med vid udsigt mod Ø og N. Bevokset med græs og løvkrat. 1 foto fra SØ. Mål: 1,5x10x10 m. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links