højen set fra SØ
.
oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292730
Sted- og lokalitetsnummer
010203-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Bavnehøj", 4 x 21 m. Sænkning mod SØ. Mindre huller i siden, rævegrave. Foden afpløjet. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidS.ø. for gården ligger en høj "Bavnehøj" kaldet, omtr. 200' i omkr. i det hele af anselig størrelse, men beskadiget ved gravning i toppen, ligesom også ved at fyld er taget i den østre side. Fylden er "sort jord", "måske hentet fra et søndenfor liggende mosehul". Højen ses ved foden omgiven med en stensat kreds, som dog for største delen er skjult under grønsværet. Bevoksning: 1989: Mos, Græs og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Bavnehøj", 4 x 21 m. Sænkning mod SØ. Mindre Huller i Siden, Rævegrave. Foden afpløjet. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, "Baunehøj". Toppen ujævn (det virker som om nogen for længe siden har gravet i den fra S) med større og mindre, lave huller. I toppen også en rævegrav og andre dyrehuller. Bevokset med græs, i Ø-højside også løvkrat (hyben) og i toppen mos og nælder. Ligger højt i terrænet med vid udsigt over terræn og fjord. ** Seværdighedsforklaring ** Ligger højt i terrænet med udsigt over terræn og fjord. Bevoksning: 1989: Mos, Græs og Løvkrat
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links