Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
221669
Sted- og lokalitetsnummer
141101-105
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

C-højen afmeldt til RAS 1988. Kun rester af høj i skel. ******************************************* Høj, næsten helt bortgravet, kun en ubestemmelig rest står tilbage i et skel ved en markvej; kratgroet.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af en Høj. Af denne mellemstore Høj sees kun en smal Kam i et Dige med Retning fra Øst til Vest. Mod Syd er en Mergelgrav. Højens nordlige Deel er dyrket og udslæbt. Der sees ingen Fodsteen, men ind mod Midten sees enkelte løspløjede Brosteen og Koltringer. Bevoksning: 1982: Løvkrat
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, næsten helt bortgravet, kun en ubestemmelig Rest staar tilbage i et Skel ved en Markvej, kratgroet.
1988
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKun tilbage i skel.
1988
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1994
Museal rekognoscering - Museet for Syddjurs
1995
Byggeri og anlæg - Museet for Syddjurs
1995
Planlagt byggeri/anlæg - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
1995
Museal besigtigelse - Museet for Syddjurs
1995
Museal prøvegravning - Museet for Syddjurs
1997
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links