Oversigt - fra NV
.
Oversigt - fra N
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
25284
Sted- og lokalitetsnummer
010102-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Til matr. nr.: 4k(Syvhøjgaard) Dekl. tingl. 2/3-1938 "Buskhøj", 21 x 4 m. Afgravninger mod syd og øst. Mod vest fører en sti op til toppen. Højen tæt bevokset med krat.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Busk-" eller "Buskehøi", en deel beskadiget, den er 12' høi og fra N. til S. 69' i Diaameter. Bevoksning: 1989: Løvkrat
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Buskhøj" eller "Buskehøj". Diameter 21 m Højde ca. 4 m Grundet Bevoxning er Beskadigelserne vanskelige at overse. Dog ses at Afgravninger er foretaget forskellige Steder rundt om Højen og som det synes stærkest mod Syd og Øst. Mod Vest fører en Sti op til Toppen og heroppe er anbragt et Skur og nogle Pæle, Vidnesbyrd om Børns Leg paa Stedet. Højen tæt bevoxet med Krat. Grunden hvorpaa Højen ligger er under Dyrkning og herved beskadiges Højfoden.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Lave, knudrede løvtræer overalt på siderne, nederst suppleret med tjørne- og hybenrosekrat om foden. Bunddække af græs og høje urter. En del kvas på højen. Slidskader af færdsel fra s-fod til top og fra ø-fod til midt på s-siden. Beliggende på højtliggende flade, friholdt for bebyggelse. Sanering af bevoksning på denne høj samt på den vestfor liggende 2528-3 i høj grad ønskelig. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig nu p.gr.a. overgroning, men meget seværdig eftre fjernelse af skæmmende bevoksning. Parkering på offentlig vej i N. Antatgelig offentligt ejet areal. Bevoksning: 1989: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiHøjen er ryddet for bevoksning
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links