Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21156
Sted- og lokalitetsnummer
141018-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,75 x 16 m, med affladet top; iøvrigt velbevaret. Træbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, V. Alling B, V. Alling S, Sønderhald H, Randers A. Denne anseelige Høj er begroet med Korn. I Midten har den et større Topbrud. Fra Foden mod Sydøst til henimod Midten har den et nyt langagtigt, grøfteformet Bundbrud. Brudet har en Brede af 6' og der sees ikke Spor af Steen. Højen er bygt udelukkende af Undergrundsjord. Bevoksning: 1988: Løvtræer
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,75 x 16 m, med affladet Top, iøvrigt velbevaret. Træbevokset i Ager.
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i østlige ende af lille, trekantet skov. Toppen noget affladet, S-siden delvis deformeret af to meget store, gamle stubskudsbøge. Bevoksning: 1988: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Der står stadig et par gamle bøgetræer på højen mod syd. Derudover bevokset med mange yngre løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links