Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21165
Sted- og lokalitetsnummer
141011-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav : Klemstrup = Marie Magdalene by Høj, 8 x 1,25 m. Mindre hul i V. I højskov.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Fjeldskov, Marie Magdalene S, Sønder Hald H. Den er bygt paa en Bakkeskrænt saaledes, at dens Fod falder sammen med Bakkeaffaldet. Den synes ubrudt og er overgroet med Bøge. Flere fremtrædende Steen i dens Overflade tyder paa, at den er afdækket med mindre Koltringer. Bevoksning: 1988: Løvtræer
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 8 m i Diameter, 1 1/4 m. høj. Mindre Hul i V. I Højskov.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj beliggende på N-vendt bakkekant. Højsiderne i V, N og Ø går noget i ét med bakkeskråningen, hvorved højden varierer mellem (i S) 1,2 m. og 2,5 m. I N og V 2 fodkranssten, herudover talrige mindre sten synlige overalt i overfladen. V for toppen et mindre, gammelt krater, ca. 2,5 x 1,5 x 0,5 m. Ca. 25 m. S for højen en anden, mindre høj (ikke nærmere registreret, se Jesper Laursens materiale). Bevoksning: 1988: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fodkranssten ikke umiddelbart synlige. Mod nord ligger to sten midt på bakken og to sten nedenfor - tilhørende højen? Det er meget vanskeligt at skelne høj fra bakke mod vest, nord og øst. Bevokset med et stort løvtræ - intet græsdække.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links