Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21167
Sted- og lokalitetsnummer
141011-35
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav : Klemstrup = Marie Magdalene by Høj, "Langdalshøj", 19 x 1,5 m; mindre, nu tilgroet topbrud; lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLangdalshøj, Fjeldskov, Marie Magdalene S, Sønder Hald H. Ligesom Nabohøjen [sb.nr. 34] har den mistet næsten alle sine Fodsteen, og desuden har den et mindre Topbrud. Fra Langdalsbakkerne haves en dejlig og vidstrakt Udsigt, og saa forskjelligartet at vort Fædreland kun faa Steder kan opvise noget saa smukt. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLangdalshøj, Høj 19 m i Diameter 1½ m høj, mindre, nu tilgroet Topbrud, lyngklædt.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Langdalshøj". Danner tvillinghøj med 2116:6. Beskadigelser: Se denne. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. To gamle rodvæltere mod nord. Bevokset med græs og enkelte små graner. Beliggende i lysning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links