Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
21166
Sted- og lokalitetsnummer
141011-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav : Klemstrup = Marie Magdalene by Høj, 19 x 2,5 m. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLangdalsbakke, Fjeld Skov, Marie Magdalene S., S. Hald H. Den er lyngklædt og kun lidet forstyrret, dog har den mistet nogle Fodsteen. Mod Vest staar den i Forbindelse med [sb.] No 35 med en 2' høj og 20' lang Mellembygning. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 19 m. i Diameter, 2½ m. høj, lyngklædt.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Langdalshøj". Danner tvillinghøj med 2116:7, som iflg. fredningstekst er tillagt navnet "Langdalshøj". Rundhøj beliggende på bakketop. Højden varierer fra ca. 1,5 til 2,5 m. På højen temmelig meget kvas fra store graner fældet på begge høje. I sadlen mellem højene et spor efter (lejlighedsvis) kørsel med maskine. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden kvas og uden synlige spor af kørsel. To gamle rodvæltere mod nord. Rævegrave mod syd og vest. Bevokset med græs og graner mod vest. Beliggende i lysning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links