Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
20142
Sted- og lokalitetsnummer
141019-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,25 x 13 m. Overfladen hullet. 3 randsten mod øst. Græsklædt i udyr- ket mark.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Langkastrup B, Virring S, Sønderhald H. Den er smukt lyngklædt og meget fladagtig i Toppen. Fylden er noget lys. Den har havt 1½' høje Fodsteen, hvoraf kun en er tilbage paa sin Plads mod Sydøst. Højen er ubrudt. Bevoksning: 1991: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,25 x 13 m. Overfladen hullet. 3 Randsten mod Ø. Græsklædt i udyrket Mark.
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med 3 randsten i Ø, 1 i N. Overfladen ujævn og hullet efter rævegrave. En højspændingsmast af træ står ca 3 m Ø for hjens randsten, 1 m fra nuværende højfod. Ca 30 m SSØ for højen ses en 6-8 år gammel granplantning. Da den er uden nogen betydning for højens fri beliggenhed og visuelle fremtræden, ses ingen grund til påtale. Bevoksning: 1991: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden højspændingsmast. Ingen randsten synlige, men de kan evt. gemme sig under bevoksningen. Bevokset med en del træer, hyben, bregner og krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links