Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
432614
Sted- og lokalitetsnummer
070115-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,65 x ca. 30 m. N-siden bortgravet, her indbygget et bindingsværkshus og hønsegård. S- og V-side overpløjet. Resten, ca. 20 x 20 m, i krohaven, beplantet med træer, buske og blomster. Et 5,50 m langt gærde af mindre sten mod NØ. En attrapmølle opstillet på toppen.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Højmøllen", en meget gammel Træmølle, ligger paa en affladet og stærkt udjævnet Høj, formentlig en Gravhøj. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.65 x ca. 30 m. N-siden bortgravet, her indbygget et bindingsværkshus ogg hønsegård. S- og v-side overpløjet. Resten, ca. 20 x 20 m, i krohaven, beplantet med træer, buske og blomster. Et 5.50 m langt gærde af mindre sten mod nø. En attrapmølle opstillet på toppen.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som beskrevet på blåt kort, dog uden attrapmølle. På S og V højside et hegn, der gør at det er svært at opfatte højen såvel i højde (lavest mod NØ, d.v.s. krohaven) som størrelse. Beliggende i krohave. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links