Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1813152
Sted- og lokalitetsnummer
140605-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 9/7 1891. Fredlyst af Niels Peter Nielsen. Afmærkn.: MS på top. Lyngklædt høj i ager. 2,80 x 19 m. Foden afpløjet hele vejen rundt, som regel kun let, et par steder dog ret kraftigt. I N og NV ses i afpløjningen en del ca. hovedstore sten. Toppen noget affladet. Af- fladningen skyldes muligvis gravning, idet der i topfladen synes at være spor efter en gammel, næsten udjævnet indgravning fra V. Jorden fra denne er lagt ud på højens V-side og har deformeret denne noget. På højfoden lidt marksten. Højen er iøvrigt velbevaret og smuk.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen tager sig godt ud seet i Frastand, da den har en smuk Form og er lyngklædt. Højen har dog et større Topbrud 15' l, 9' br og 2½' dyb. Brudet kan dog ikke betragtes som et Bundbrud. Højen er bygt af Muld, og dens Fodsteen sees ikke.
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLyngklædt høj i ager. 2,80 x 19 m. Foden afpløjet hele vejen rundt, som regel kun let, et par steder dog ret kraftigt. I N og NV ses i afpløjningen en del ca. hovedstore sten. Toppen noget affladet. Affladningen skyldes muligvis gravning idet der i topfladen synes at være spor efter en gammel, næsten udjævnet indgraving fra V. Jorden fra denne er lagt ud paa højens V-side og har deformeret denne noget. Paa højfoden lidt marksten. Højen er iøvrigt velbevaret og smuk.1948: I den afpløjede højfod ses i N og NV en del ca. hovedstore sten. [[FM 1891]]
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTværmål overvurderet på blåt kort. Iøvrigt som beskrevet. Bevokset med lidt unge løvtræer langs Ø-fod, en fyr og et løvtræ på N-siden. Iøvrigt klædt i lave urter med lidt løvbuskvækst spredt på top og sider. ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med 1813-150 og -151 en rimeligt seværdig gruppe. Ikke offentligt tilgængelig, men nogenlunde synlig fra offentlig vej i N.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden træer. FM-sten på toppen. Bevokset med lidt krat, som er holdt nede.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links