Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813153
Sted- og lokalitetsnummer
140605-70
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Græsklædt høj bevokset med fyr og små graner, i plantage. 1,30 x 12 m. Overfladen noget ujævn fra tilplantningen. I toppen ses et krater, som dog næsten er dækket med jord fra to rævegange. Også i V-,SV- og S-si- derne ses rævegange.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGræsklædt høj bevokset med fyr og smaa graner, i plantage. 1,30 x 12 m. Overfladen noget ujævn fra tilplantningen. I toppen ses et krater, som dog næsten er dækket med jord fra to rævegange. Ogsaa i V-, SV- og S-siderne ses rævegange. [[tingl. 7/6 49]]Græsklædt høj bevokset med fyr og smaa graner, i plantage. Overfladen noget ujævn fra tilplantningen. I toppen ses et krater, der dog næsten er dækket af jord fra to rævegange. Ogsaa i V-, S- og SV-siderne ses rævegange. 1,30 x 12 m. [[Fredet]] Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer.
1948
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Dyrs aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGræsklædt høj bevokset med fyr og smaa graner, i plantage. Overfladen noget ujævn fra tilplantningen. I toppen ses et krater, der dog næsten er dækket af jord fra to rævegange. Ogsaa i V-, S- og SV-siderne ses rævegange. 1,30 x 12 m. [[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Nu dog kun en rævegrav synlig. 4 unge, lave løvtræer på top og ved fod i N og NØ. Iøvrigt græsklædt med høje urter. I overdrevsagtigt areal - fældet, men ikke gentilplantet granplantage. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig. Ikke synlig fra offentligt tilgængeligt areal. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ujævn overflade. Bevokset med græs, lidt krat og lidt bregner.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links