Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38091
Sted- og lokalitetsnummer
200202-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: ? - Sandkule skov, afd.103 Høj, 1,25 x 15 m. Foden noget udflydende. Ubetydeligt hul SØ for top. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 1.25 m x 12 m. Velbevaret, Højfoden gaar jævnt over i den Bakke, hvorpaa Højen ligger. Bevoksning: 1983: Mos, Græs og Løvtræer
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,25 x 15 m. Foden noget udflydende. Ubetydeligt hul sydøst for top. Træer i skov.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet. Meget flot. Foto: E.B. Bevoksning: 1983: Mos, Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev ikke fundet - hvilket skyldes at skoven på dette sted er meget tæt og næsten uigennemtrængelig - der er ikke nogen sti ieller skilt ind til højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links