stenen set fra sydvest
.
stenen set fra nordvest
.
menneskefigur i niche
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380923
Sted- og lokalitetsnummer
200202-162
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1914 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3809:23 Krigergrav. Gravstenen er 197 x 63 x 38 cm stor. På østsiden er nederst på stenen udhugget en 42 cm høj rundbuet niche med en sammenkrøbet nøgen menneskefigur. Der er indskrift på vest- og østside med brunmalede bogstaver. Over teksten på vestsiden ses en indhugget koralgren og egeløv nederst. Indskrift østside: ”Mikael/Steffensen/+ 26 Novbr. 1887/Falden 28 Novbr./1917/i/Frankrig”. Indskrift vestside: ”Lad da vort navn/kun glemmes og dø/koraldyret lig/i den dybe sø/vi bygger dog med/paa den voksende ø/bereder den verden/som kommer/ venner satte stenen”.

Undersøgelseshistorie

2016
Diverse sagsbehandling - Museum SønderjyllandBesigtigelse for at udarbejde fredningstekst. Forslag til fredningstekst: Gravsten 197x63x38 cm stor. En bautasten i brunliggrå granit med let sleben for og bagside. På østsiden er nederst på stenen udhugget en 42 cm høj rundbuet niche med en sammenkrøbet nøgen menneskefigur. Der er indskrift på vest- og østside med brunmalede bogstaver. Over teksten på vestsiden ses en indhugget koralgren og egeløv nederst. Indskrift østside: Mikael/Steffensen/+ 26 Novbr. 1887/Falden 28 Novbr./1917/i/Frankrig Indskrift vestside: Lad da vort navn/kun glemmes og dø/koraldyret lig/i den dybe sø/vi bygger dog med/paa den voksende ø/bereder den verden/som kommer/ venner satte stenen Mikael Steffensen blev født i 1885 i Styding. Han blev uddannet til landbrugskandidat ved Landbohøjskolen i København og blev konsulent for Fælles-Landboforeningen i Sønderjylland. I slutningen af 1914 blev han indkaldt til tysk krigstjeneste og kom til vestfronten, hvor han faldt i april 1917 ved den franske by Arras. Som en af få faldne sønderjyder blev hans lig flyttet fra gravpladsen ved fronten til Sønderjylland. I ”Vestfronten 1918” har Jes Sarup givet en levende beskrivelse af afhentningen af liget. Steffensens breve fra fronten blev anvendt i to bogudgivelser, den ene – redigeret af den danske digter Valdemar Rørdam – solgte i et betydeligt oplag. Gravstenen er skabt af billedhugger Niels Hansen Jacobsen (1861-1941), der også skabte mindesmærket for de faldne fra Gram. Digtet på vestsiden en let tillempet strofe af digteren Chr. Kaalund (1818-1885) digt ”Den brudte Straale”.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links