Faktaboks

Kommune
Ringsted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
342513
Sted- og lokalitetsnummer
040206-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 15 m. Foden afskåret hele vejen rundt ved pløjning. Talt med forpagter Larsen, der lovede at standse pløjningen en fod fra højen. Iøvrigt er højen velbevaret. Græs-lyngklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn velbevaret Høj. Til hver Side for den Tomt af to Høje [sb. 49 og 220] den ene afskaaren af Vejen [["Stejlehøj"]][sb.220]. Ogsaa mod S.Ø.synes der at have ligget et Par Høje [sb.221-222]. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 15 m. Foden afskaaret hele Vejen rundt ved Pløjning. Talt med Forpagter Larsen, der lovede at standse Pløjningen en Fod fra Højen. Iøvrigt er Højen velbevaret. Græslynggroet. I Ager.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Anmeldelse fra privat - Sorø Amts MuseumOverpløjet høj gennemskåret af landevejen, der er skredet jord ned af højsiden. I følge oplysninger fra ejeren er man begyndt at pløje dybere og at man hvert år fjerner en del større sten.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Jævnt kuplet høj, mål ca. 3 x 15 x 15 m. DER ER PLØJET INDTIL HØJFOD - IKKE 1 FODS AFSTAND. Højen er græsklædt, dog løvtræer mod N. Der vokser en mørkere græsart ca. 1 m op ad højsiden særligt mod SV-S-SØ, fra retableret højfod ? Jeg har ikke henvendt mig til ejer/forpagter. Højen ligger ca. 15 m fra trafikeret landevej, ret højt i et åbent landskab, udsyn dog begrænset mod SØ p.g.a. bebyggelse og vegetation. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret høj, i et ret åbent landskab, ved landevej. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumHøjen er græsklædt og der står ikke længere noget træ på den. En lille hyl gror ved siden af stubben.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links