Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
20183
Sted- og lokalitetsnummer
140107-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Høbbeshøj" eller "Høbelshøj", 3,5 x 26 m; Ø-siden afgravet til skrænt, S-siden pløjet for tæt, gravning gennem centrum fra N til S, alle brud dog gamle og tilgroede; græs- og lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed Højens nordlige Fod findes Hobbesig, som er lille og temmelig dyb. Højen er fuldstændig undersøgt og dens Bund er vist ogsaa naaet, thi den har, som Grundplanen viser, en dyb bueformet Gravning i Toppen. I den senere Tid har den mistet en Deel Jord mod Syd ved a [på tegning]. Der er desuden Spor af en meget gammel Gravning ved b [på tegning] i lige nordlig og sydlig Retning. Man seer ikke Spor hverken af dens indre Steenbygning eller af dens Krandsstene og der vides ikke om noget Fund eller Sagn. [[1946.: Ø-side afgravet til Skrænt, S-siden pløjet for tæt, Gravning N-S. gennem Top, Gravning over S-siden, alle dog gl. og tilgroede. F.M. 1946.]] Bevoksning: 1981: Græs.
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAnselig rundhøj. Ø-siden gl. afgravning. S-siden gl. afpløjning. Gravning i top: halvmåneformet grøft 1x8x2 m. Friske alvorlige kreatur-nedtrampning af nord og vest side, samt lidt på Ø-siden (marken pløjes nu - så påbud om indhegning er meningsløs). JGB 11.12.86: Kreaturskader eksisterer stadig men er tilgroede og synes således ikke at være forøget siden HRK's besøg i 1981. Mål: 2,5x16x13 m. Bevoksning: 1981: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med græs, hyben og rønnetræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links