Rundhøjen set fra nord
.
Rundhøj set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
391812
Sted- og lokalitetsnummer
090110-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, jævnt kuplet, ca. 1,20 m høj. Diameter ca. 15 meter. Ned- gravning ca. 5 x 1,5 meter i topfladen. I skov. (Indhegning)

Undersøgelseshistorie

1977
Museal besigtigelse - Fyns Stiftsmuseum
1982
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,2 x 17,6 x 16,0 m., med ret uregelmæssig overflade, med en betydeligt udbredt, ældre nedgravning i topfladens NV-del. Enkelte sten på højen, dog ingen bestemmelige som fodkranssten. Umiddelbart S for højen en mindre, ikke fredet høj, beskrevet på særskilt skema. Bevoksning: 1983: Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj der ligger i skov. Fortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links