Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
191312
Sted- og lokalitetsnummer
140608-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

C-højen afmeldt d. 18/12-1991 til Nationalmuseet. Kun lidt af højen resterer. ************************* Højrest. Bevaret er kun en ujævn halvmåneformet rest af SSV-højen. Central- grav næppe bevaret. Oprindelig diameter ca. 16 m. Nuværende højde 1,40 m.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne Høj er noget flad oveni og er omgravet næsten overalt. De fleste Steder er dens Fod bortgravet og dens store Fodsteen udvæltede og næsten alle borførte. Højen er bygt paa en svag Hælding som gaar mod Syd ned til Kjæret. Bevoksning: 1989: Græs
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. Bevaret er kun en ujævn, halvmaaneformet rest af SSV-højen. Centralgrav næppe bevaret. Oprindelig diam. ca. 16 m. Nuværende højde: 1,40 m.1948: Kun en halvmaaneformet rest af højens SSV-lige del tilbage. [[Frigivet]] Bevoksning: 1989: Græs

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links