Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171447
Sted- og lokalitetsnummer
140405-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Korshøj", 1,50 x 12 m; een gang overpløjet. I ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "korshøj". Aflang i Ø/V, S-siden svært afpløjet, N-foden moderat, alt dog i ældre tid. Oprindelig en rundhøj ca 17 m /diam. På hele højoverfladen spredtliggende sten, i Ø-siden en mulig randsten, foran denne en lille men ældre markstensbunkt. Ø for højen samt rundt om dens nordlige halvdel er nuplantet gran, tilsuneladende i 2 tempi for hhv. ca 3 og 5-6 år siden, men den yngste del af kulturen stående tættest på højen, tildels helt til højfod. Påtalte nyplantningen overfor ejeren, der var meget imødekommende. Hun lovede, inden for et år at fjerne den del af nypantningen, der vil komme til at dække for højen, når denne ses fra offentlige veje. Bevoksning: 1990: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Beliggende i skovkant op til ager. Bevokset med et løvtræ samt græs.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links