Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
171448
Sted- og lokalitetsnummer
140405-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 28/10 1891. Gdr. Jens Chr. Pedersen "Møgelhøj", 6 x 25 m. Sydsiden stejlt afgravet, men tilgroet. I toppen mindre hul; i NV flad afgravning. Stærkt forrodet af ræve. Græs og enkelte buske i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Møgelhøj". Sydsiden afgravet eller -pløjet i betydelig grad, og i N-siden en flad indgravning. I toppen anes et lille krater, der dog næsten forsvinder i de betydelige omrodninger, som talrige grævlinggrave har forårsaget næsten overalt i højoverfladen. Højen synes gennemhullet som en schweizerost og med talrige store bunker udrømmet jord foran gangmundingerne. I S- og Ø-fod tillige rævegrave. Bundvegatationen er delvis bortskyttet af træer, og der ses tegn på nogen vejrerosion. På S-foden en del større sten, der meget vel kan hidrøre fra en fodkrans. Bevoksning: 1990: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Meget stor høj. Fodkranssten mod syd ikke umiddelbart synlige. Helt ødelagt af dyregrave, hvilket har givet højen et deformt udseende. Mod nord terrasseformet. Højen er bevokset med en masse løvtræer samt krat. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links