Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
171450
Sted- og lokalitetsnummer
140405-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Højsagn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 28/10 1891. Boelsmand A. Laursen Bugge. Vestlige "Galgehøj", 3,50 x 15 m. Gang med stensætning til top, hvor der findes en flade, 3 m i diameter, omgivet af stensætning og hæk; i midten en flagstang. I have.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Vestlige Galjehøj". Rundhøj i norlige hjørne af smuk have. På den flade top et gammelt bøge-lysthus, hvis runde hæk er skudt op til 4-5 m høje træer, omgivet af tæt krat af bl.a. syren. Højfoden i S og Ø, dvs. den halvdel, der vender ind mod haven, er sat i en meterhøj stensætning af de nuværende ejere men for mange år siden. Bør forblive uændret. Ved Ø-fod et lille, hjemmelavet drivhus, påtales heller ikke. Gammel afpløjning af V- og måske N-fod. I vinklen, hvor disse mødes, ses en (i V) 5 x (i N9 3 m lang og indtil 1 1/2 m høj opstabling - i og for sig ganske sirligt udført - af løse marksten og gasbeton-byggesten på højfod og side. De øverste stenlag er åbenlyst henlant i år, med påsiddende jord. Ved N-fod et vaningstrug, påtales ikke. Påtalte stenopbygningen i NV for ejeren, der lovede at søge stenene afsat og fjernet snarest muligt. Bevoksning: 1990: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden drivhus. De fleste sten mod NV er fjernet. Mange løvtræer og næsten intet græs på højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links