Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34248
Sted- og lokalitetsnummer
040112-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,7 x 16 m. Mindst 5 randsten synlige. Kønt og tilsy- neladende urørt mindesmærke. Højen bevokset med et stort træ og adskillige buske. I ager.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.7 x 16 m. Mindst 5 Randsten synlige. Kønt og tilsyneladende urørt Mindesmærke. Højen bevokset med et stort Træ og adskillige Buske. I Ager.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højen måler ca. 1 x 19 x 19 m. Den var ret tilgroet med store løvtræer og buskads. Ingen synlige sten eller fredningssten. Der lå enkelte marksten og 1 cementrør på højen. Højen lå højt i terræn på bakketop, ca. 250 m fra markvej mod NV og 450 m fra offentlig vej. Jeg lagde besked på Kyringegård om at fjerne rør og sten (ingen hjemme). Intet dørskilt, vejnr. 107 (muligvis Kyringevej 107). ** Seværdighedsforklaring ** Høj med gamle træer på bakketop. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links