Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
43134
Sted- og lokalitetsnummer
230206-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Lysabild, bd. I, bl. 23, art. 24. Høj, "Laushøj", oprindeligt 2 x 15 m, nu er 1/3 af NØ-delen afskåret ved digegravning, hvor der er stejl skrænt. Overfladen noget ujævn med flere flade sænkninger, ca. 0,3 x 2 m, fordelt på siderne. Græsgroet i græsning.

Undersøgelseshistorie

1922
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Laushøj", forgravet Rest af en rund Jordhøj, der synes at have været ca. 2 x 15 m stor. Den centrale Del af Højen, vist nok i den fulde Højde, er endnu bevaret. En Del haand- og hovedstore Sten og enkelte store Sten ligger spredt om den. I Jorden mange Stykker Flintaffald og nogen brændt Flint. Trods Beliggenheden umiddelbart ved Randen af de flade Strandenge sikkert en Gravhøj.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Laushøj", oprindeligt 2 x 15 m, nu er 1/3 af nordøstdelen afskåret ved digegravning, hvor der er stejl skrænt. Overfladen noget ujævn med flere flade sænkninger, ca. 0,3 x 2 m., fordelt på siderne. Græsgroet, i græsning.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg SlotR 18: "Laueshøj" (grå) anselig høj, dels forstyrret af rævehuler.
1955
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links