stenen set fra syd
.
stenens bagside set fra nord
.
stenens forside set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431313
Sted- og lokalitetsnummer
230206-196
Anlæg
Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1930 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4313:13 Mindesmærke. Genforeningssten, der står på en ca. 6 x 6 m stor, cirkulær beplantet forhøjning. Genforeningsstenen er omgivet af en to skifter høj stenkrans af små marksten. Mindestenen er ca. 1,48 m høj. På stenens forsiden er indhuggede sortmalede versaler: GENFORENINGEN 1920 STENEN STAAR HVOR TRO OG TAAL VANDT VOR RET OG MODERSMAAL BEBOERE I LYSABILD SOGN REJSTE STENEN 1930 Inskriptionen på mindestenen kan opmales og vedligeholdes som hidtil med anvendelse af samme typografi, farve og i samme omfang.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenAfventer data
2018
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst: Genforeningssten i lysgrå granit ca. 1,48 m høj stående på lille forhøjning beplantet med lave cotoneasters og omgivet af en to skifter høj stenkrans af små marksten. På stenens forsiden er indhuggede sortmalede versaler: GENFORENINGEN 1920 STENEN STAAR HVOR TRO OG TAAL VANDT VOR RET OG MODERSMAAL BEBOERE I LYSABILD SOGN REJSTE STENEN 1930 over inskriften er indhugget et lille tro, håb og kærlighedssymbol i form af kors, hjerte og anker. Historie: den 10. feb. 1930 blev det vedtaget at rejse en genforeningssten i Lysabild. Stenen lå i fredet terræn tæt ved stranden og det krævede særlig tilladelse fra Landbrugsministeriet at fjerne den. Tilladelsen blev givet og i påsken 1930 blev stenen transporteret til Lysabild kirke, hvor den er opstillet. Det var ikke uden vanskeligheder og 200 mand og 100 børn hjalp med at trække den tunge sten de 700 meter hen ad stranden, og op over skrænten. Det tog en halv time. Herefter blev den læsset på en blokvogn, som de fremmødte insisterede på at trække selv de 7 km frem til kirken. . Stenen blev afsløret den 5. juni 1930 og indmuret i soklen ligger et dokument prentet på pergament af museumsinspektør Jens Raben, indsvøbt i kalveskind og lagt i en blykabsel. Dokumentet fortæller stenens historie.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links