Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211813
Sted- og lokalitetsnummer
140209-85
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Lovisehøj", græsklædt høj med mindre brud fra øst. 4,2 x 24 m.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Frastand tager Højen sig meget godt ud, og den har en smuk Beliggenhed. Den er lyngklædt. Mod Nord sees en Krandssteen, ellers ere de dækkede af Fylden. Fra Øst til ind mod Midten har Højen et stort Brud, som er 8' bred og 2'3" dyb. Mod Øst har den ogsaa mistet en Deel af sin Fyld. For over 30 Aar siden havde Højen et andet Navn, som nu er glemt. Den er bygt af stribet Muld. Om den er fuldstændig brudt kan ikke bestemmes. Paa Bakkekammene mod Kolindsund sees svage Spor hist og her af smaa Høje og Pladse. Om Fund vides ikke noget.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumDyregrave i højen. Bevokset med hindbær, hyben og lidt buske. Beliggende i ager/skel. Kan skimtes fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links