Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
221757
Sted- og lokalitetsnummer
140210-193
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

(1986, MB) konstateret fjernet. Afmeldes. Tidligere C-høj. ************************* Højrest med nogle sten.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed dens [højens] Fod sees to Krandssteen mod N.V. og en mod Vest. Lidt højere oppe sees 1 mod Øst og 1 mod Nordøst. Krandsstenene ere temmelig store. Højen kan betragtes som bundbrudt, idet den har ikke ubetydelige Brud mod Øst og Nord, men et større fra Syd til Højens Midte, hvor det har en betydelig Brede. Højens Rester ere lyngklædte, og den tager sig godt ud især, naar den sees i Frastand. Den er bygt af Muldjord.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest med nogle Sten.
1946
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2217:57, Status: C
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er fjernet.
1987
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor(1986, MB) konstateret fjernet. Afmeldes. Tidligere C-høj.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links