Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221714
Sted- og lokalitetsnummer
140210-199
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 16/5 1887, købt. Afmærkn.: MS, udbedret. Høj, 1,50 x 12 m.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen [højen] er lyngklædt og bygt af Muld. Ved en Gjennemskjæring fra Nord til Midten har Andersen gjennemsøgt den. Denne Gjennemskjæring er atter udfyldt og beklædt med Lyngtørv, og dens Fod mod Syd er samtidig istandsat. Dog ere nogle Fodstene som ikke høre Højen til indsatte her. Højen har et Hul i Toppen, som er en Levning fra et gl Topbrud. Da overflødig Jord, tilhørende Højen, er ophobet mod Øst for dens Krandsstene, vil samme snart blive bragt tilbage i Højens Topbrud igjen. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMindre, velbevaret rundhøj. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten mod øst. Bevokset med krat og gyvler. Beliggende i ager op til offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links