Oversigtsfoto set mod NV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
220876
Sted- og lokalitetsnummer
130612-85
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af C-høj 1994: ************************** Høj. 2,8 x 14 x 15 m. Højrest NV for langhøjen "Mads Doss's høj". Afgravet på alle 4 sider, navnlig i øst. I toppen en stor nedgravning.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er ikke en højrest, men blev ved uforstand gravet i af en skolelærer for 10-15 år siden. Han blev stoppet med gravningen. Højen ligger NV for Mads Doss' høj og er noget medtaget. Sammen med de to andre udgør de en helhed. Bør måske istandsættes ? Dybt hul i toppen efter sidste gravning. Bevokset med græs. ** Seværdighedsforklaring ** Højen ligger sammen med Daashøj og ligger fint i landskabet. Bevoksning: 1980: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Er ikke istandsat endnu. Højen er græsklædt. Nedenfor højen brændenælder.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links