Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31109
Sted- og lokalitetsnummer
170815-11
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 250000 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,25 m høj, diameter 10 x 11 m. Højfoden går mod NØ ud i et med bakkeskrænt.

Undersøgelseshistorie

1965
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMatrnr. 11c Vejle Nørremark. Nørreskov. Høj 1,5-2 m x 18 m (N-S) x 25 (Ø-V), Grænserne til alle Sider dog noget vanskelig at fastsætte på Grund af Terrainets Fald. I Top noget afgravet, men ret fladt. På vestlige Top ligger en Del Håndsten.ved sydvestre Højfod en Sten ca. 70 cm lang i NV-SØ og synlig Bredde ca. 35 cm, synlig Tykkelse ca. 15 cm. Bevoxet med Løvtræer i Skov.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterHøj, 1,25 m høj, diameter 10 x 11 m. Højfoden går mod NØ ud i et med bakkeskrænt.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links