Faktaboks

Kommune
Lyngby-Taarbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30301
Sted- og lokalitetsnummer
020307-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Prinsessehøj", 15 x 2,50 m; noget afgravet mod N og Ø; spiralgang til toppen.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn rund Høi "Prinsessehøi", noget bevoxet. 2,50 Meter høi, oprindelig c. 15 Meter i Tværmaal, men nu noget afgravet mod Nord og Øst. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Prinsessehøj", 15 x 2,5 m., noget afgravet mod N og Ø, Spiralgang til Toppen.
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Monumental bøg på toppen, omgivet af stenbrolægning, hvorpå en udsigtsbænk. Iøvrigt græsdækket, men noget afslidt. Jordsti med træforstærkede trin til udsigtsbænken på toppen. Beliggende i hjørne af veltrimmet plæne omkring moderne kirke. Børnehaven mod nord adskilt fra højen ved ståltrådshegn hen over nordlige højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig, men parkeringsmulighed på kirkens forplads. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links