Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191892
Sted- og lokalitetsnummer
140114-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 30 x 1,50 m. Overfladen meget omrodet. Græsklædt i plantage. Lige S for sogneskel.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDet opgivne Maal kan kun betragtes som tilnærmelsesviis mod Fortidens Virkelighed, thi nu er Højen saa gjennemrodet af Ræve og derefter gjennemgravet af Mennesker, at dens oprindelige Overflade kun yderst faa Steder kan paavises. Dog kan saameget siges med Sikkerhed, at Højen har været betydelig højere end den nu er. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorOverfladen som et månelandskab - den ene rævegang ved siden af den anden. Højen kaldes da også (i skoven) "Rævehøj". N-foden afskåret af gammel vej. ********************************************** Genbesigtigelse 5.11.1986: Den af HRK omtalte skovvej skærer sig tværs gennem højens N-lige del, således at N-foden ses N for vejen. 1-2 årige graner er plantet helt frem til højfod. JGB Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Meget ødelagte og omrodede sider. Bevokset med græs og enkelte træer (overvejende løv). Lidt nedfaldne grene på højsiden mod vest.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links