Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191891
Sted- og lokalitetsnummer
140114-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 8 x 0,75 m. Lyngklædt i plantage. Sogneskel over nordfod.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOmtrent 12 Alen nordvest for Rævebjerg [sb. 21] findes denne lille lyngklædte Høj. Hverken her eller ved Rævebjerg sees Steen. De findes ved eller næsten i Skjellet mod Benzon Hede, Gjerrild Sogn. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 1,0 x 10,0 x 8,0 m. N-foden afskåret af vej. ********************************************* Genbesigtigelse 5.11.1986: Lav høj. Gammel skovvej har borttaget næsten hele den N-lige halvdel. HRK's beskrivelse forekommer derfor lovlig moderat. Højen er næsten korrekt afsat på 4 cm.-kort, men ikke på mb. Den ligger ca. 25 m. NV for nr. :92 og er således på 4 cm.-kort afsat en anelse for S-ligt. På mb. er den afsat i korrekt afstand fra, men VSV for, nr. :92. Rødgran er plantet i år (eller i fjor?) helt frem til højfoden og i enkelte tilfælde op på denne. JGB Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med mange gamle graner særligt mod nord - intet græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links