Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
201814
Sted- og lokalitetsnummer
140114-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 8/11 1886, Ane Cathrine Mogensen. Høj, 15 x 3 m, pløjet i firkant. Lyngklædt. Ubetydelig gravning i top. ** Seværdighedsforklaring ** Smuk høj - firkantet afpløjet fladt krater i top, 0,3x2x2 m.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen er pløjet for nær paa alle fire Sider, saa dens Grundflade nu næsten er en Firkant. Den har mistet sine Krandsstene. Højen er smuk lyngklædt og tager sig godt ud. Uagtet der har været en betydelig Gravning i Toppen kan den dog betragtes som ubrudt. Bevoksning: 1981: Græs og Lyng
1886
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Lidt uregelmæssige sider - stejl side mod nord og vest. FM-sten på toppen. Bevokset med græs, lidt lyng og lidt hindbær der er holdt nede. Synlig fra offentlig vej. Beliggende på græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links