Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
1813140
Sted- og lokalitetsnummer
140603-39
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. Højens diameter ca. 15 m, højde 1,10 m. Et stort krater har omdannet højen til en ringvold. Af denne er kun vesthalvdelen tilbage.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj, helt som beskrevet. Lyngbevokset på den bevarede højrest imod vest, - ellers græsdækket. GI-fixpunkt på sydlige del af højrest ligger i sydenden af et ca. 60 x 120 m stort græs,- og lyngbevokset friareal omgivet af ager, nord for højen talrige nu tilvoksede afgravninger fra tidligere grustagning eller lignende. Da der ikke skønnes at være noget tilbage af højens bundflade indenfor den bevarede vestdel er tinglysning ikke påkrævet, og højen kan derfor frigives/afmeldes. Bevoksning: 1991: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med græs og lidt træer.
2011
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links