Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201753
Sted- og lokalitetsnummer
140113-96
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 16 m, stor, tilgroet sænkning i top, skel over Ø-fod; lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne Høj der ligger i Skjellet mod Ramten er lyngklædt, men den har et Brud i Toppen 7' i Gjennemsnit og 1'3" dyb. Brudet har vist ikke naaet Bunden. Der sees en enkelt middelstor Krandssteen her og der. Forresten er Højens Fod pløjet for nær til alle Sider. Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet - øst-foden afpløjet ved skel. Sænkning i top, anslået (4x4x0,5). 1,8x16x11 m. Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer
2007
Museal restaurering - Nationalmuseet, Afdeling for Oldtid og MiddelalderGravhøjen blev ryddet for krat og træer. En mindre skade ved højfoden blev fyldt op med tilført sand. Se beretning.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Med en stor sten på toppen. Bevokset med græs og gyvler. Mod øst 4 birketræer og en eg.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links