Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211727
Sted- og lokalitetsnummer
140113-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, Tvillinghøj med den sløjfede sb. 18 (der lå mod N), 2,3 x 13 m, toppen helt flad, alle siderne skamferede, men overfladisk og igen tilgroede; krat- groet i ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDe [sb. 18-19] ere Tvillinghøje og tage sig godt ud i Frastand, men kommer man man nær til dem, da sees det straks, at de ere ødelagde, og at det kun er den høje Beliggenhed, der giver dem godt Udseende. Den nordligste [sb. 18] er næsten ganske udgravet og bortført. Den sydlige [sb. 19] er jævnet i Toppen og gravet, dog ere dens Sider endnu lyngklædte. Om nogen af dem er undersøgt vides ikke, da de ere saa forstyrrede, at intet bestemt Maal kan opgives. Den sydlige [sb. 19] er beplantet med adskillige Slags Buske, som trives daarligt.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Der er ingen synlige rester af tvillingehøjen mod nord. Højen er helt groet til med træer og buskads - intet græsdække. Beliggende i skovstykke i forbindelse med have.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links