Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
211522
Sted- og lokalitetsnummer
141009-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,50 x 12 m; top affladet. Gangstier op over højen. Delvis græsklædt med træer i have. Aflyst 2005 ************** Højen er aflyst på aflysningsdokument af 1/3-2005.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPlads for en Høj, Risgaard, Krogsbæk S, Sønderhald H, Randers A. Øst for Gaarden sees en Plads for en middelstor Høj. Pladsen har været dyrket i lang Tid og er nu meget udslæbt.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1,5 x 12 m, Top affladet. Gangstier op over Højen. Delvis græsklædt med Træer i Have.Højen henligger i Have. 1,5 x 12 m. Egnet til Fredning. [[Fredet]]
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2005
Aflysning - KUAS, Fortidsminder

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links